DUNIYA CADEAUTIP

Behalve Street Food Vietnam, kun je natuurlijk ook het prijswinnende kookboek Street Food India onder de kerstboom leggen! Heerlijke vegetarische gerechten uit India, niet moeilijk te maken met goed verkrijgbare ingrediënten. En van de opbrengst van dit boek eten een héleboel kinderen in India dagelijks mee: Jij Lekker Eten, Zij Lekker Eten!

Weten wat anderen van Street Food India vinden? Onder de foto’s staat een bespreking door Vegatopia.

Bestellen? Dat kan hier!

Weten wat anderen van Street Food India vinden? Dit is een bespreking door Vegatopia:

Overvolle steden, felgekleurde sari’s, riksja’s die je de pas afsnijden, binnenplaatsjes waar op open vuur chapati’s worden gebakken, uitgemergelde koeien die door de steegjes sjokken, stinkende goten en pittige curry’s. Met Street Food India van Mirjam Letsch in handen waan je je direct in het dagelijks leven van India.

Street Food India is geen doorsnee kookboek. Er staan weliswaar veel recepten in, maar het presenteert zich als ‘kijk & kook’ boek. Letsch is fotograaf, reiziger, houdt van eten en voorziet uit naam van de stichting Duniya de armste schoolkinderen van een warme maaltijd. De veelzijdigheid van haar werk vertaalt zich in een boek vol kleurrijke foto’s en verhalen van mensen die de schrijfster tijdens haar werk ontmoette en waar ze samen mee at. Letsch wil ons als lezer en thuiskok meenemen naar India. En dat lukt behoorlijk. 

Zo vind je door het boek heen QR codes die je kunt scannen met je smartphone, waarna je uitkomt bij websites, filmpjes en spotify afspeellijsten. Met de bijgevoegde fotokaarten nodig je je vrienden uit voor een diner bij jou thuis. Zelfs wanneer de regen tegen de ruiten slaat, heb je met dit boek alles binnen handbereik om dicht bij een authentiek Indiase avond te komen.

Street Food India is compleet vegetarisch. Dat is fijn. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die allemaal een ingrediënt- of productgroep vertegenwoordigen, zoals kruiden, rijst, groenten of chutneys, pickles en snacks. Vervolgens vind je per hoofdstuk een aantal recepten waar zelfs de beginner in de Indiase keuken wel mee overweg kan. Tussen de hoofdstukken door vind je menusuggesties, lees je over de lievelingsgerechten van de Indiase schoolkinderen en vind je talloze weetjes over de Indiase keuken. 

De recepten zijn duidelijk en overzichtelijk, en hoewel er behoorlijk wat kruiden en specerijen in gaan, hoef je je niet direct helemaal blut te kopen bij de plaatselijke toko. Met komijn, koriander, kurkuma en garam masala (die je eenvoudig zelf maakt), kom je een flink eind. Het mooie van dit boek is dat het uitstekend dienst doet als basiskookboek voor de Indiase keuken. In plaats van in de weer te gaan met potjes chutney en kant en klare kruidenmengsels, leert dit boek je om zelf garam masala of panch phoran (mengsel van vijf zaden) te mengen, lassi te mixen, tomatenchutney te koken en je eigen naan te bakken. 

Foto’s, verhalen, recepten, informatie, filmpjes, muziek: Street Food India is heel veel. Maar uiteindelijk vormt alles toch een prettig en samenhangend geheel. En dat is knap. Enig minpunt vind ik de index, die is te summier om recepten goed terug te vinden. 
Street Food India is boven alles een vrolijk en sympathiek boek. De afwisseling tussen de fijne kruidige gerechten en de missie van Mirjam Letsch werkt prima en het goede doel is hierbij niet opdringerig aanwezig. En met de aanschaf van het boek maak je niet alleen jezelf blij, want vijftig procent van de winst van de boeken gaat direct naar de Stichting Duniya. Een goede daad verrichten is in dit geval dus vooral heel lekker!